För att markera digitaliseringen av njursjukvården i landet höll Vice Hälsoministern i Republiken Kazakstan, Vyacheslav Dudnik, Sveriges ambassadör i Kazakstan, Ewa Polano, och Diaverums VD, Dimitris Moulavasilis, en officiell invigningsceremoni den 10 maj 2023 där allt började – Diaverums klinik i Astana, den första digitala dialyskliniken i Kazakstan och Centralasien.

Sedan 2015 när företaget gick in i landet har Diaverum investerat över 20 miljoner euro i sin Kazakstanska verksamhets fysiska infrastruktur och lokala talangutveckling samt påbörjat en ambitiös resa för att koppla alla 53 kliniker i landet till Diaverums digitala plattform:

  • CONNECT, Diaverums automatiska datainsamlingslösning,
  • CARE-plattformen, Diaverums system som hanterar njurinformation,
  • TGS (Treatment Guidance System), Diaverums system för behandlingsvägledning,
  • PGS (Pharma Guidance System), Diaverums system för läkemedelssvägledning,
  • Diaverums CARE patient-app,
  • Digital Clinical Performance Measurement (CPM), Diaverums system för klinisk prestationsmätning,
  • Samt den virtuella utbildningsplattformen, ACADEMY.

I denna process blev kliniken i Astana den första dialyskliniken i landet som till fullo kan dra nytta av Diaverums digitala kapacitet och i sin tur leverera personlig, standardiserad, effektiv och högkvalitativ njursjukvård till kroniskt njursjuka patienter, vilket innebär en stegvis förändring för dialysbehandling i Kazakstan och regionen som helhet. Beläget i en modern och välutrustad byggnad på mer än 1 200 m2, har den 18 dialysstationer och en personalstyrka på 22 personer som tar hand om upp till 18 patienter i ett skift.

Dimitris Moulavasilis, Diaverums VD, sa: "På Diaverum är vi mycket stolta över vår verksamhet i Kazakstan och vårt samarbete med Republiken Kazakstan. Vi gick in i Kazakstan 2015 med visionen att betjäna våra kazakstanska patienter och landets sjukvårdssystem; vi var glada över att hitta människor med kompetens, passion och inspiration, värderingar och en vision som överensstämmer med vår. Jag är uppriktigt imponerad av regeringens engagemang för att digitalisera sjukvården, förbättra tillgången till vård och höja vårdstandarderna och stolt över vår organisations bidrag till att göra detta till verklighet för kroniska njurpatienter i landet.”

Den Kazakstanska regeringens långsiktiga hälso- och sjukvårdsstrategi fokuserar på att samarbeta med industriinnovatörer som exempelvis Diaverum för att främja och påskynda digitaliseringen av det nationella sjukvårdssystemet. Detta inkluderar ett specifikt fokus på kronisk njursjukdom, som blir en allt vanligare hälsofråga i landet. I samarbete med Kazakstans hälsominister (Minister of Health, MoH) har alla Diaverum-kliniker i landet idag sin digitala infrastruktur kopplad till det offentliga e-hälsosystemet, vilket möjliggör en snabb och sömlös integration mellan företaget och MoH-verksamheten.

I ett tal till Diaverums ledande representanter, Kazakstanska regeringstjänstemän och över 40 deltagare sa Vice Hälsoministern Vyacheslav Dudnik: "2 miljoner människor lider av njursjukdom i Kazakstan, vilket representerar 10 % av totala Kazakstanska befolkningen. Det finns cirka 8 000 patienter med kronisk njursjukdom, varav 2 800 patienter, motsvarande 30%, får behandling på 53 Diaverum-kliniker i 16 regioner”.

Ewa Polano, Sveriges ambassadör i Kazakstan, avrundade sitt tal med: "Öppningen av den digitala kliniken är ett resultat av det utmärkta arbetet och samarbetet mellan Kazakstan och Sverige inom hälso- och sjukvårdssektorn under det senaste året. Jag är stolt över att säga att Diaverum är både en högprofilerad utländsk investerare och den största privata leverantören av dialysbehandlingar i Kazakstan, och behandlar 30 % av alla patienter i landet.”

Den här officiella invigningsceremonin är den senaste i en rad betydande landmärken för det Kazakstanska teamet, som ackrediterades med högsta betyget "Utmärkt" av Accreditation Center for Quality in Healthcare (Public Association of Surveyors and Consultants in the field of Healthcare Accreditation) i juni förra året.

Diaverum’s pioneering digitalisation of renal care in Kazakhstan and Central Asia.jpg

Diaverum Kazakhstan startade sin verksamhet i januari 2015. Från och med maj 2023 behandlar det mer än 2 800 patienter på 53 kliniker i 16 regioner, med en personalstyrka på mer än 1 000 som tillhandahåller livsförbättrande njurvård till sina patienter. Diaverum står för tillhandahållandet av 30 % av den privata dialysbehandlingen över hela landet, vilket gör Diaverum till den största leverantören i regionen samt med störst potential att forma njurvården i landet under de kommande åren.

Senaste nyheter

Tillväxt

Diaverum tilldelas nytt kontrakt i Stockholm

Tillväxt

Diaverum tillkännager inträde på den grekiska marknaden
Ta din influensa- och COVID-19-vaccination